Simple Beauty

Egy fodrász tollából: Minden, amit az "ombré" hajról tudni érdemes

2015. február 10. 12:52 - SimpleBeauty

10921830_10205672965494121_1315442967_n.jpg

Okosságok a vendég és a fodrász számára is.

Amikor egy divat beindul, beválik valamilyen területen, könnyen tisztázatlan marad az eredete. Mindenki hall mindent, olvas mindent, fodrászatban a magazinok kölcsönveszik egymától az értelmezéseket, a fodrászok és a vendégek egymástól hallják a dolkogat. Ez a cikk igyekszik egy átfogó ismeretanyagon keresztül bemutatni mindent amit érdemes tudni az ombré technikáról.

 Hogyan alakult ki az ombréra az igény?

Nos a frizurák megújulásának mozgatórugóiról a múltkori írásban már esett szó. Ennek kapcsán ha az ombre/ombré hajfestési technikára/stílusra gondolunk, akkor érezhető volt az a kialakult igénye a szépségvilágnak, hogy ne a mesterkéltséget tükrözze egy női frizura a színek, árnyalatok viselében, hanem hordozza a természetesség és a praktikusság funkcionalitását is.  Számos előnyt hordoz magában: akik nem vágyank drasztikus kémiai beavatkozásra, vagy maradandó eredménnyel járó átalakításra és szeretnének divatos hajat - még mindig az - azoknak való az ombre. A technika nem mást akar leváltani, hanem lehetőségként kínálkozik fel.

Mi az az "ombre"? Mikor jelent meg?

A fogalom tisztázása elengedhetetlen. Az "ombré" francia eredetű melléknév, jelentése: árnyalt. A fodrászatban azért választották ezt a kifejezést, mert alapvetően a módszer alkalmazása után, ideális esetben a haj töve és a haj vége között 1-2 árnyalatnyi különbség van. Színátmenet, de inkább színárnyalat keletkezik. Általában a napszívta hatást kelti.

Kb. 2010 környékén jelent meg ez a stílus, nekem főleg Drew Barrymoore és Jessica Biel ugrik be hirtelen, akiket először láttam ilyen hajjal. Magyarországon kicsit később 2012 környékén lehetett hallani arról, hogy van ilyen, hogy "ombre haj". Sajnos sok fodrász hiszi még mindig azt, hogy ez egy egyszerűen alkalmazható eljárás, és mindenkinek jól áll, vagy mindenki haján egyszerű létrehozni. Az eljárás korábban is létezett én még 2008-ban tanulóéveim alatt láttam, hogy a volt mesterem egy így oldott meg egy problémát, de a divat 2010 körül jelent meg.

10913651_10205672964494096_1541224331_n.jpg

Miért érdemes választani? Miért ne otthon fogjunk hozzá?

Előnyei:

- ha még nem volt festve a hajunk és szeretnénk egy kicsit feldobni, de nem akarjuk az egészet festés alá vetni,

- a melírrel és a más színnel való hajfestésel szemben is előnyösebb választás, mert ugye ott is lenövés keletkezik,

- hullámos, egynes hajban is egyaránt mutat, de a fonásokkal és tűzésekkel is felélénkíthetjük a frizura jellegét.

Hátrányai:

- ha már egyszer elkészült nem nagyon lehet visszafesteni, színezni, hiszen akkor egybe kell festeni az eredeti haj, legyen az akár festett, akár natúr haj, később fakulás várható. A legbiztosabb ha lenövesztjük. Viszont ha valaki jól választ és jól el van készítve, nem lehet megbánni.

Véleményem szerint az ombre hajfestés technikáját otthon megkockáztatni, házilag, saját kézzel felelőtlenség. Csak a fodrász keze és tudása valamiknt a szalonbéli körülmények azok, amivel lehet garantálni az eredmény minőségét. A youtube-on számtalan tutorial videot lehet találni,  de felhívnám mindneki figyelmét, hogy nem csak a módszer helytelen, hanem a kidolgozása, és a haj felmérése is. Nem lehet mindenfélét rákenni a hajunkra csakúgy. Következzen tehát miről kell tárgyalnunk a fodrásszal a lépések sorozata előtt.

2014-10-23_14_10_00.jpg

Mielőtt hozzáfognánk: kommunikáció a fodrász és a vendég között

Amiről beszélnünk kell, közösen a fodrásszal:

- Milyen ombrét szeretnénk? Természetes színekben gondolkodunk, vagy extrémebb vonalon haladnánk. A sötétebb színek, pl. fekete felvilágosítása, valamint az extrém színek pl. piros, lila, kék életre keltése, kifejezetten komoly szakértelmet és szalonbéli körülményeket igényelnek.

- Ha termézetes, natúr eredeti hajszínünk van, figyelni kell, hogy milyen erősségű anyagot viszünk fel a hajra. Pl egy középszőke, világosszőke hajnál érdemes gyengébb anyagot kikevernünk, mert így is el lehet érni 1-2 árnyalatni különbséget. Egy sötétbarna, fekete hajnál viszont kell erő, hogy megjelenjenek benne a világosabb pigmentek. Általában tudvalevő, hogy a természetesebb melegebb árnyalatok, amelyek 2015-ben lesznek a trend éllovasai, dominálnak főképpen, tehát a fekete-barna, a sötétbarna-világosbarna, a világosbarna-sötétszőke, a sötétszőke-világosszőke alkotnak párt többnyire, mert az ombre akkor néz ki jól, ha valóban napszívta hatást nyújt a látvány és ilyenkor bizony 1-2 árnyalatnál nagyobb különbség nem célszerű. Máshogy dolgozik egy 6%-os és máshogy egy 3% peroxid. Ha nem vagyunk elég gyorsak, precízek, az egyik oldalon világosabb árnyalat keletkezhet, vagy éppen gyengébb.

- Festett hajnál már odatekintőbben kell eljárnunk: milyen színmélységű az, mennyire kell felvilágosítani. Ismerni kell, bár ez már inkább a fodrász feladata, hogy az adott festet hajszín hogyan világosodik. Mert ha egy rubinvörös hajat világosítunk nem tudhatjuk, hogy rózsaszínes lesz vagy narancssárgás a végeredmény. Ilyen esetben a hátrány, hogy a lenövés festésénél igyekezni kell a ombrés beszínezését elkerülni festék lemosásánál.  

- Magának az ombre technikának az alkalmazása sem egyszerű. Van aki csak felfesti az adott szakaszra és elmaszírozza az átmenetnek megcélzott sávon, de ez nem célszerű, a tupírozással készült tincsek, optikailag is szebben mutatnak, sokkal egyenletesebbek. A fültől fülig leválasztott hajat két oldalra fésüljük, a többit pedig hátrafelé. Meg kell figyelni hol van forgó és választék ezeket figyelembe kell venni. Mindig alulról kezdjük a szekciók felvételét, alufóliát használhatunk, lényegében az eljárás hasonló, mint a melírozás/satírozás folyamata. A felvett választéknak nem szabad túl vastagnak lennie, egyenletesen, határozottan 1-2 tupírmozdulattal tőig feltoljuk a hajat és a maradék kimaradt hajat V alakban magunk felé haladva felfestjük az anyagot. Az említett youtube tutorial videokban, sajnos otthon, összegumizva, a vállakon előrehozva a választékokat, az alanyok önmaguknak festik be, szőkítik ki a hajukat, elmaszírozgatva, elfésülgetve. Még egyszer hangsúlyozom, otthon, házilag, nem érdemes próbálni ezt a technikát, ráadásul többnyire nem hajfestékkel hanem szőkítőpor, folyadék és hidrogén peroxid keverékével zajlik a világosítást, amelyet nem nagyon lehet javítgatni utólag.

- A felhasznált anyagról is nyugodtan kérdezzük meg a fodrászt hogy készül. Festékkel vagy szőkítőporral, vagy vannak olyan termékek, amelyek bizonyos árnyalatok tekintetében, mint pl. a vörös képesek egyszerre világosítani és árnyalatot is adni a hajnak.

- Kérdezzük meg a fodrászt, milyen ápolást igényel majd új ombre frizuránk. Ez azért is fontos, mert pl, a szőkítéssel készült haj, még ha gyenge 3%-os hidrogén-peroxiddal keverve is, de igénybe veheti a hajat. A festéssel készült ombrék pedig színmegőrző samponok használatával tartósabbak maradhatnak. Balzsamot tekintve pedig olvasgassunk az interneten, mert számos okos praktika létezik, amihez a hozzávalókat bioboltokban be tudjuk szerezni és otthon elkészíteni. Egyébként pedig és ez bármilyen tekintetben érvényes a haj ápolására, hajmosás után csabarjuk ki a hajból a vizet, vigyük fel a balzsamot, lehetőleg elkerülve a hajtőt, nehogy bezsírosodjon, majd fésüljük át, lehetőleg bontókefét használva. Készítsünk elő egy elviselhető hőfokú vízzel átitatott, kicsavart törölközőt és csavarjuk a hajunkra. 10 percre hagyjuk a hajon a törölközőt, majd öblítsük le a hajunkat. Ezt ha kúraszerűen, tehát rendszeresen végezzük, a fénytelen hajszálak is életre kapnak, mert a hajpikkelyek visszarendeződnek. A tupírozással készült ombrékra pedig különösen érvényes ennek az ápolásnak a fontossága.

- Az ombrét mindig a frizura jellegéhez kell alakítani. Pl. Ha fokozatos a haj figyelnünk kell, hogy a szintkülönbségek a lépcsőzetesség meg fog-e jelenni a techinkában (értem ezalatt azt, hogy szintkülönbségben kilátszik a következő szint töve), mert egybevágott hajnál az árnyalatkülönbséget könnyebb felügyelni. Kérdezzük meg, hogy a vendég hogyan fogja hordani a haját, mert hiába van féloldalas hosszabb frufruja, ha később középen fogja elválasztani. Ha a fodrász egy kicsit kreatív és a frizura jellege megengedi, érdemes az arc körvonalában is megszínezni a hajat, akár frufru, akár középen elválasztás van éppen a porondon. Hullámos, göndör hajjal pedig igazán attraktívvá varázsolhatjuk külsőnket ezzel a hajjal. Ha valaki tele, egyenes frufruval rendelkezik, azt is megfesthetjük  akár sűrű melírral, akár ombre technikával.

- Az ombre haj általában hosszú hajban mutat a legjobban. Van aki csak a hajvégeket szereti megvilágosíttatni. Valójában igyekezni kell hosszabb átmenetet képezni, mert ha hirtelen következik az egyik árnyalat a másik után és ráadásul nagy a különbség is, akkor olyan majdnem, mintha a teásfilter félig felszívta volna magát. A vállig érő hajban még éppen mutat az ombre, de abban is csak akkor ha az adott szakaszon belül megvan az a látványos intervallum, ami optikailag és esztétikailag is szép. Rövid hullámos ombre haj, igazán tengerparti napfénysütötte stílust ad a hajnak.

10913150_10205672965054110_2060427211_n.jpg

 

Öteletek árnyalatok párosításához

-A természetes barna árnyalat igazán jól mutat, ha karamell színben végződik, teljesen lágy és meleg tónust eredményez. Akinek sötétebb alapszíne van, mindenféleképpen konzultáljon a fodrásszal, milyen világossági szintet kíván elérni majd.

- A csokibarna hajhoz, nagyon jól párzik a mélymeggy sötét vörös árnyalat. Kicsit bátrabb, kicsit boszorkányosabb és vadabb is, de igazán nőies formula. Akinek zöld szeme van, kitünő választás. Aki ezt választja, igyekezzen szulfát-mentes sampont használni, a szín megőrzése érdekében.

- Azonban léteznek élénk színek is, mint pl a zöld, pink, tűzpiros, korallzöld, kék, stb, melyeket igazán szőke hajra lehet felvinni, ezek extrém hatást eredményeznek. Sajnos főleg színezőként működnek ezek, így általában pár hetente, bizonyos mosás után újra kell színezni az adott területet. Természetesen más alapszínre is fel lehet vinni, de ha azt akarjuk, hogy látszódjon is valami, muszáj felvilágosítani, kiszőkíteni az adott szakaszt.

-A világosbarna átmenete az arany világosszőkébe, hasonló árnyalatot felidézve mint a méz színe, begöndörítve, nagy volumenű göndörséggel elsöprő sikert arathat.

- Világos szemű hölgyeknél ha az alaphajszín világosszőke, platina szőkére festve a végeket - akár egy kis hamvasítással kiegészítve - sztárok auráját idézheti elő. Sajnos ez a hajszín már annyira világos, hogy lehet erősebben veszi igénybe a hajat, mindenféleképpen érdemes a hajvágással precízen zárni a folyamatot.

- Aki bátrabb, a fekete hajba belevitt vörös ombrét is bevállalhatja, de ez olyan karizmát ad, amihez kell egy kis merészség is.

-Aki szeretné az arcát kihangsúlyozni, nem feltétlenül kell az egész haját ombre alá vetni, elég az első tincseket, valamint a frufrut, ha van, kihangsúlyozni. A lényeg, hogy nem szabad hogy 1 árnyalatnál világosabb legyen mint a környező haj színe.

- Eredeti vörös, vagy réz festet hajhoz igazán jól párosul egy kis tejkaramell szín. Ilyenkor arany árnyalatokat érdemes választani, a natúr és hamvas színek ütközhetnek az alaszínne.

- Kék és zöld szemű, sötét hajú hölgyek kisugárzását egy sötétebb mahagóni árnylata felerősítheti.

- Ha valami egyedit szeretnénk, gondolkodhatunk indirekt módon is: a világosszőke haj aranyvilágosbarnában végződve felhívja a környezetünk figyelmét.

- Rövid, egészen rövid, aszimetrikus frizurával rendelkező hölgyek se bánkódjanak, ugyanis egy ügyes fodrász az ő hajukba is képes játékot vinni, ha egy kis bayalage - technikával (itt kifejezetten az egyes tincsek külön külön vannak megfestve). Ilyenkor érdemes előre kitalálni, textúrázni a hajat és ahhoz igazítani a festést.

Végszó

Végszó előtt pedig megjegyezném, hogy aki nem meri elszánni magát az ombre hajra, érdemes kipróbálni hajhosszabbítással, előre elkészített ombre technikával átfestett tincsekkel kipróbálhatja, milyen érzés, milyen hatással van a környezetére.

Ennek az írásnak az volt a lényege, hogy egybefüggő, átfogó, egy csokorban összegyűjtött kérdésekre, foltokra, tévhitekre reagáljon, válaszoljon. Viszont mindenki legyen tisztában a következővel.

Az ombre haj: a vendég választása, de a fodrász felelőssége.

10929089_398805256967843_2349246818412633868_n.jpg

10921974_10205672964054085_1867796068_n.jpg

2014-11-14_16_07_45.jpg

2014-10-20_15_42_37_1.jpg

10934574_10205672962934057_578643225_n.jpg

10933162_10205672965734127_574166092_n.jpg

10933915_398805296967839_2207006488263021742_n.jpg

10933139_10205672964694101_2119716552_n.jpg

 

Írta: Földesi Tamás
Képek: A Dream Style Fodrászat magánarchivuma

Szólj hozzá!
Címkék: Beauty

A bejegyzés trackback címe:

https://simplebeauty.blog.hu/api/trackback/id/tr227158005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása